próbaterem és magyarázata




Kedves ikszfaktor, megaszár néző, számodra, magyarázatot szeretnék fűzni a fenti képekhez.
A képeken egy falusi amatőr zenekar - mellékesen az, amelyikben magam is játszom, ám a hangsúly egyáltalán nem ezen van, lehetne bármelyik - próbaterme található. Itt zene készül, ez egy olyan hely. 
Az említett zenekar esetében a tagok hetente összegyűlnek a képen látható helységben és önállóan zenét, dalokat készítenek saját ötleteik alapján, eltanult, megszokott, vagy éppen kialakult zenei ízlésüknek valamint hangszeres tudásuknak megfelelően. Igen, majd elfelejtettem, hangszerek. A képeken hangszerek, illetve ha hozzájuk tartozó kellékek is látszódnak.
A zene hangszerekkel készül, melyek lehetnek ütős, pengetős, billentyűs, fúvós és más hangszerek. A hangszer különös ismertető jele továbbá, hogy az ő és megszólaltatója közti személyes kontaktus, vagy máshogyan nevezve kölcsönhatás következtében a hangszer hangot ad ki magából. Az egyes zenekari tagok ezt a kontaktust hangszereikkel egyazon időben megteremtve, egymással is kontaktusba lépve megszületik a zene, vagy a dal, ami ez esetben valójában is az övék. Fontos kiemelni és hangsúlyozni, hogy a nagy show-kal szemben itt új dal és zene készül, nem pedig egy közismert dal vagy zene reprodukálása történik már-már steril körülmények közt. Ezt csak azért emelem ki, mert a fent már említett showműsorokban bemutatott tevékenység nem több a reprodukciónál. 
A zene, vagy dal készítése ezzel szemben érdekes, élvezetes és roppantul izgalmas folyamat, melyet a zenekar tagjai által végzett alkotásnak nevez az irodalom. Nem fényezni szeretném a magunkhoz hasonló zenekarokat, ám ízléstől, minőségtől vagy bármi mástól függetlenül ez alkotás.
Steril körülményeket említettem, hát belemegyek kicsit ebbe is. A képeken látható körülmények egyáltalán nem sterilek. A helység egy kazánház, melyet időről időre elönt a talajvíz. Néha dohos, és általában hideg - ez ellen a zenekari tagok az úgynevezett próba (magyarázata lentebb) előtt a helység felfűtésével védekeznek.
Próba. Az a körülbelül heti rendszerességgel előforduló esemény, amikor a zenekari tagok, munkájuk befejeztével a képeken szereplő helységben összegyűlnek és zenét, dalt alkotnak, vagy éppen a meglévő zenét, dalt gyakorolják. A folyamat egyszerű, ám annál érdekesebb, ha valakinek új ötlete támad, a többi tag igazodik ehhez, saját hangszerével hozzátesz és már el is kezdődik az amit egy-egy showműsorban sosem, látunk holott annyiszor hangsúlyozzák - megszületik a dal, megszületik a zene. Kezdetben könnyen formálható, aztán néhány próba és gyakorlás után elnyeri végső formáját.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések