Bazilika, Esztergom


Bazilika, Esztergom

A nyugati, Dunára néző homlokzat két domborműve közül az egyik.

Szent László fogadja azt a követséget, mely a kereszteshadak fővezérségét ajánlja föl neki.
/Marco Casagrande munkája /


... még utánaolvastam kicsit:

Kr.u. 1090
Németország több kisebb-nagyobb tartományra volt felosztva, melynek fejedelmei, bár önálló hatalommal bírtak, mégis a német császár fennhatósága alatt álltak. Szent László idejében IV. Henrik volt a német császár, kivel a német fejedelmek elégedetlenek voltak, ezért őt méltóságától megfosztottnak nyilvánították, és fényes küldöttséget küldtek Szent Lászlóhoz, kérve őt, hogy fogadja el a német császári koronát. László a küldöttséggel szemben nemesen viselkedett, megköszönte a kitüntető bizalmat, azonban a felajánlott méltóságot nem fogadta el, hanem jóakaratú és bölcs tanácsokkal látta el a küldöttséget.

A kortárs költő írja:

„Mikor királynál is nagyobb
Úrrá akarták őt tenni,
El nem ment egy tapodtat sem,
Mert csak magyar akart lenni!...”

/Tóth Kálmán/

és ami a Bazilika domborművén látszik:

1095-ben még nagyobb számú és fényesebb küldöttség keresi fel Lászlót Tisza-Bodrogon, ahol a húsvéti szent napokat töltötte. Egész Európa képviseltette magát, és kérték, fogadja el a keresztes hadak vezetését. László nagy örömmel fogadta a felajánlott fővezérséget.

Megjegyzések

sütike üzenete…
Hát igen!Minden részlet fontos!
isvanka üzenete…
... még utánaolvastam kicsit:

Kr.u. 1090
Németország több kisebb-nagyobb tartományra volt felosztva, melynek fejedelmei, bár önálló hatalommal bírtak, mégis a német császár fennhatósága alatt álltak. Szent László idejében IV. Henrik volt a német császár, kivel a német fejedelmek elégedetlenek voltak, ezért őt méltóságától megfosztottnak nyilvánították, és fényes küldöttséget küldtek Szent Lászlóhoz, kérve őt, hogy fogadja el a német császári koronát. László a küldöttséggel szemben nemesen viselkedett. Megköszönte a kitüntető bizalmat, azonban a felajánlott méltóságot nem fogadta el, hanem jóakaratú és bölcs tanácsokkal látta el a küldöttséget.

A költő ezt így énekli meg:
„Mikor királynál is nagyobb
Úrrá akarták őt tenni,
El nem ment egy tapodtat sem,
Mert csak magyar akart lenni!...” (Tóth Kálmán)

és ami a Bazilika domborművén látszik:

1095-ben még nagyobb számú és fényesebb küldöttség keresi fel a szent királyt Tisza-Bodrogon, ahol a húsvéti szent napokat töltötte. Egész Európa képviseltette magát, és kérték, fogadja el a keresztes hadak vezetését. László nagy örömmel fogadta a felajánlott fővezérséget.
sütike üzenete…
Ez igen! Nagyon rendesen utánanéztél, egy töri tanárnak is becsületére válna! Az ember mindennap tanul valamit! Köszönöm Neked:))
isvanka üzenete…
én is köszi :)

Népszerű bejegyzések